Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2007

"Mecano" live στο Ξυλουργείο του Μύλου, Θεσσαλονίκη 07/10/2007


Τι να πω ? Πως να το πω ?

Ναι !!! ήμουν και εγώ εκεί

Η χαρά μου ανείπωτη, δεν κλείνεται σε γραμμές...

Οι "Mecano" αποτελούν μια αγαπημένη μπάντα των νεανικών μου χρόνων, απο την στιγμή που έπεσε στα χέρια μου μια κόπια σε κασσέτα του "half inch universe", (1996 ή 1997 δεν θυμάμαι καλά). Μαγνητισμένος σε τέτοιο βαθμό από τον ήχο τους, που μετά από κάποιους μήνες η κασσέτα έλιωσε -κυριολεκτικά- άπειρες φορές με έχουν συνοδεύσει σε φλογερές νεανικές σκέψεις παρέα με μαλαματίνες και μπύρες.

Τι να πω ? Πως να το πω ?

Λίγα λόγια για την μπάντα. Ιδρυτής και ψυχή της μπάντας ειναι ο Ολλανδός Dirk Polak εμπνεύσθηκε το όνομα από το παιχνίδι mecano, εκείνο με τις βιδούλες και τα μεταλλικά ανθρωπάκια που συναρμολογούνταν. Ζωγράφος και μουσικός μετέπειτα ο Dirk Polak συναντα τον Pieter Kooyman και βγάζουν το πρώτο 7'' single των Mecano το 1978.

Με την προσθήκη των αδερφών Tejo και Cor Bolten και του Ton Lebbink οι Mecano ολοκληρώνονται και κάνουν αυτό που ήταν γραφτό να κάνουν, γράφουν κομματάρες !!! Κατα σειρά τα album :

Face Cover Face - 7" single 1978
Untitled - mini lp 1980
Escape The Human Myth - 7" single 1980
Subtitled - mini lp 1980
Entitled - Lp 1981
Robespierre's Re-Marx - 7" single 1981
Retitled - Lp 1983 (similar tracklisting to Entitled)
Autoportrait - Lp 1983


Μετά από αυτη την γόνιμη πενταετία εξαφανίζονται για να επανασυνδεθούν κάπου στο 1998 νομίζω, με 2 από τα αρχικά μέλη στην σύνθεση τους τον Dirk Polak και τον Tejo Bolten. Το 2005 κυκλοφορούν το "Snake Tales For Dragon" ίσως το πιο αδύναμο album τους για να μας δώσουν φέτος το σίγουρα καλύτερο "Those Revolutionary Days"

Λίγα λόγια για την συναυλία. Οταν βλέπεις τραγούδια που τόσο αγαπάς εκτελεσμένα απο τον δημιουργό τους σε απόσταση αναπνοής, τα λόγια περιττεύουν... O Dirk Polak συγκλονιστικός έδωσε όλη την ψυχή του, ίδρωνε ξαναϊδρωνε, στην μπρίζα συνεχώς, ερμήνευσε με πάθος που θα ζήλευε 20άρης όλα τα τραγούδια, ο Bolten επιβλητικός, ένας τρομερός και ευφυέστατος μπασίστας, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας εξαιρετικά, ειδική μνεία στον έξοχο κιθαρίστα που σχεδόν παραμορφώθηκε από την ένταση της συναυλίας, μπράβο το παλικάρι. Μοναδική παραφωνία η κοπέλα στα πλήκτρα, δεν έδινε το απαιτούμενο βάθος, άλλα δεν πειράζει μωρέ.

Ξεκίνησαν παίζοντας 5-6 από τον τελευταίο τους "Τhose Revolutionary Days" και μετά καταιγισμός απο τα παλιά τους ... Note in a stroll string, in still life, mecano, links, untitled, δεν μας έκαναν την χάρη να παιξουν το Escape the human myth, άλλα δεν πειράζει. Ειδικα δε με το που άρχισε η μεθυστική μελωδία του links ήμουν έτοιμος να αυτοαποκεφακελιστώ απο την χαρά μου, στο untitled στο σημείο με το ακορντεόν σχεδόν δάκρυσα (παρεπιπτώντος το 'Untitled' είναι η συγκλονιστικότερη μελοποίηση που θα μπορούσε να γίνει στους τελευταίους στίχους του Ρώσου ποιητή Vladimir Vladimirovich Mayakovsky πριν αυτοκτονήσει το 1930).

Λιγα λόγια για το "Half Inch Universe". Είναι ένα καταπληκτικό διπλό cd set, η πληρέστερη συλλογή που κυκλοφορεί με ηχογραφήσεις των Mecano. Περιέχει οτιδήποτε κυκλοφόρησε το συγκρότημα μέχρι τη διάλυσή του το 1983, εν ολίγοις μια τρομερή και φοβερή συλλογή. Δυο ώρες όμορφης μουσικής, ένα διπλό cd που αντικατοπτρίζει περίφημα την αισθητική εξέλιξη του ήχου των Mecano πιστοποιώντας πως μέσα σε πολύ λίγα χρόνια έκαναν πραγματικά άλματα, περνώντας από το punk-rock στο post-punk, το new wave, την art-pop και φτάνοντας μέχρι την κλασική μουσική.

















Φτάνουν τα λόγια, τώρα οι πράξεις
Το πρώτο cd βρίσκεται εδώ
και το δεύτερο εδώ
Καλή ακρόαση

Α Παραλίγο να το ξεχάσω, το ραδιοφωνάκι του τεχνάσματος φιλοξενεί 3 τραγουδάκια από Mecano, ρίχτε κανα αυτάκι και προς τα εκεί αν θέλετε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ταξιδιάρη φίλε μου,
τι ανέλπιστο δώρο μου έκανες αυτό το κυριακάτικο μεσημέρι...
Τόσους μήνες αναζητήσεις επί αναζητήσεων στο internet, σε δισκάδικα αλλά αποτέλεσμα μηδέν!
Και να ήξερες μόνο πόσο έχουν νοσταλγήσει τ' αυτιά μου αυτές τις μελωδίες...
Στα δικά μου ταξίδια, μονοπάτι για αγαπημένους προορισμούς που δεν έβρισκα το δρόμο...
Ευχαριστώ!

Jan Duke De Louben είπε...

να σαι καλά, και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια μενεξεδιά, επόμενη συναυλιάρα στις 18 Γενάρη Αθήνα στο Αν club, έρχονται οι savage republic, θεε μου θα κλάψω... τα λέμε εκεί λοιπόν φιλενάδα.

Satan_My_Lord είπε...

αν και καθυστερημένος, παραπάνω από δύο μήνες αλλά τέτοια ανάμνηση δύσκολα ξεθωριάζει, μόνο δύο λέξεις έχω να πω για αυτή την συγκλονιστική έμφανιση....pure quality....

Oi Savage Republik erxontai kai stin Thessaloniki file mou, stis 19.01.2008. Εχω όμως ένα κακό προαίσθημα οτι θα είμαστε μόνο 100 άτομα εκει μέσα!